Archiwum bloga

image_print

Żętyca, żentyca – serwatka z mleka owczego otrzymywana przy wyrabianiu oscypków i bundzu. Żętyca czy żentyca? Obie formy są poprawne, pisownia jest zależna od rejonu. Można spotkać gwarowe określenie zyntyca (Podhale). W 2005 r. „żentyca” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii „produkty mleczne” w województwie małopolskim. Trzy lata później w tej samej kategorii na liście znalazła się „żętyca” z województwa śląskiego. Wartość odżywcza żentycy W XIX a nawet na początku XX wieku była stosowana jako produkt leczniczy. Żentycę podawano kuracjuszom. „(…) z rana o godzinie zwykle siódmej, a czasem i wcześniej, kurujący się pije naprzód żętycę (…). Po żętycy dopiero, do której niektórzy dodają nieco wody mineralnej, pije się samą wodę ze źródła Józefiny lub Magdaleny” Onufry Trembecki, lekarz zakładowy uzdrowiska w Szczawnicy w latach 1848–1883 Żentyca to tradycyjny produkt polskiego owczarstwa górskiego, który oprócz walorów smakowych posiada również wysoką wartość odżywczą. Zawiera w swym składzie cenne białka serwatkowe,

1/1